52 Nap Eve Online

Akár 51 napig is teljesen ingyen játszhatunk az Eve Online nevű MMORPGvel, de vajon van-e esély arra, hogy az 52. napért se kelljen fizetnünk?

Friss topikok

  • Fényezett Rézlábos: Egyetértek veled, az ISK szerintem sem alkalmas arra, hogy egy teljesen kezdőnek kedvet csináljon ... (2010.04.26. 19:50) Pár tanács kezdőknek - 1
  • Ursa Maior: Én is az explorationt javasolom. Csak egy példa: Bloodos területen van egy Mul Zatah Monsterey nev... (2010.04.26. 14:16) 2. Nap: Még mindig vannak tutorialok...
  • 52: Jó kérdés, sokmindent nehéz elképzelni a kézikönyv alapján :) (2010.04.26. 14:13) Mit? Hogyan? Miért?
  • TheElf: Aki nem játszott eve online-vel az nem tudja, hogy a loot esetében mivel játékos vásárol, stb. ezé... (2010.04.16. 14:46) Árak, bevételek
  • 52: Sajnos a tutorial missionök nem ismételhetőek. De tapasztalataim szerint a loot, és a salvage miat... (2010.04.15. 03:24) Egy hosszú nap...

Linkblog

EnerlaNET

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Pár tanács kezdőknek - 1

2010.04.26. 03:26 | 52 | 14 komment

Szokatlan post ez a mai, hiszen nem egy kezdő kalandjait írja le, hanem jópár tanácsot amit érdemes mindenkinek megfogadnia aki a játékkal kezdene. Remélem sokan hasznosnak találják majd ezeket a rövid tippeket.

  • Mindenképpen csináld végig a tutorialokat, megéri.
  • Mivel sok dologhoz jól jön a standing, ezért fontos agent missionökkel kezdeni
  • Amarr területen az egyik legjobb kezdő hely Missionök kapcsán Youl, mert itt többféle szintű Agenttel is találkozhatsz, így ritkábban kell költöznöd.
  • Jelenleg a high sec területen bányászható ércek közül a legjobb a Scordite, ezt akár 1.0s rendszerekben is találhatsz. Mivel a napi downtime után elkezdik mások begyűjteni, ezért később már kevesebb esélyed lesz ilyet találni.
  • Sose lootolj sárga konténert, vagy wrecket, kivéve ha végig lopásból szeretnél megélni. Sárga wreckre viszont mehet a salvage. Sokan direkt az így ellopott salvage-ből élnek meg.
  • Az Industrial hajó nem iparra, hanem szállításra jó.
  • A market-et átnézve könnyen találhatsz olyan árut amit megéri elszállítani - de nem árt arra is gondolni, lehet, hogy mások is észrevették a lehetőséget. Mi van, ha rajtad marad amit szállítanál?
  • Contract kapcsán nem árt odafigyelni, mert bár a legjobb üzleteket így kötheted akadnak szépen átverések.
  • Ha a fegyvereid miatt nem kell, hogy az ellenfél körül keringj, akkor nézz egy állomás felé, így ha baj van, gyorsabban tudsz menekülni.
  • Az asteroid beltekben a rendszer biztonsági szintjétől függően kalózok is lehetnek. High sec területen nem éri meg rájuk vadászni.
  • Ha már fel tudsz venni egy magasabb szintű küldetést, de megcsinálni nem sok esélyed lenne, érdemes megnézni hátha szállító vagy trade missiont ad. Ezek megcsinálhatóak... S ugye 4 óránként egyet eldobhatsz

A bejegyzés trackback címe:

https://52nap.blog.hu/api/trackback/id/tr391951679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci (HiYuRei) · http://www.eve-online.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=29339#29339 2010.04.26. 10:19:23

@Diopapa_sok:

Csak annyit fűznék hozzá, hogy:

dl.eve-files.com/media/corp/HUN/Ipari_Segedleet_Kezdoknek_1.4.pdf

Ipari méretű Segédleet nem csak Kezdőknek :)

Szinte minden ami EVE online ;)

Kézikönyv, leírás, kinek hogy tetszik :)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.26. 11:39:08

Diopapa_sok: Én meg annyit fűznék hozzá, hogy az általad linkelt kézikönyv elég sok dolgot nem tudott elérni: Például az eve ismertségéért nem tett semmit, részben vastagsága, részletessége, és a benne lévő információknál szükségszerűen megjelenő képletek, számítások miatt kedvcsinálónak pocsék.

Sajnos nem mutatja meg kb. mennyi idő és energiaráfordítást igényli a játék, mégis merre felé érdemes elkezdeni. Egy remek kézikönyv ami elsősorban azoknak szól akik már játszanak a játékkal, s nem elsősorban azoknak akik most szeretnék kipróbálni, s pusztán az első 1-2 napon vannak túl. Ergo a kézikönyv célközönsége, és a blogé e tekintetben más.

A "Blog zárható" s hasonló jellegű hozzáállás viszont nem csak felesleges, hanem káros is.

Idővel természetesen az ISK-t is be fogom mutatni, ez elkerülhetetlen és szükséges is. DE(!) úgy gondolom, hogy ahogy közeledik pl. a nyári szünet, s akad jópár diák aki kereshet elfoglaltságot, játékot magának egy elsősorban kedvcsináló jellegű blognak is van értelme.

Főleg akkor, ha kis szerencsével sokan megismerhetik az eve online-t.

Diopapa_sok 2010.04.26. 12:48:13

@52: Látom, egy sort sem olvastál belőle, mert akkor tudnád, hogy az 1 napos karaktereknek is rengeteg hasznos info van benne, megkockáztatom, hogy több mint amit itt össze tudsz irkálni akár hány hónap alatt.
BTW a "blog záraható" természetesen csak vicc volt, gondoltam a böszme nagy smiley-ról leesik. Hát tévedtem. :) Remélem humorblogot nem indítasz.. :P :D

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.26. 13:22:14

@Diopapa_sok:
Ad 1: A böszme nagy smiley ellenére ilyen megjegyzésekkel inem feltétlenül illik indítani, s még finoman fogalmaztam. De ahogy látom folytatod is... Hasonló színvonalon.

Ad 2: Ugyanúgy röhög az ember ha kiröhög "egy hülyét", mintha egyéb okból röhög, az okos ember ezért használ :) smileyt ha nem a képébe röhög a másiknak. Ennyit a baszott nagy smiley-ről :D Hogy rajtad röhögök-e? Remélem a baszott nagy smiley miatt nem zavar :D

Ad 3: Azt állítod "rengeteg hasznos info van benne", remek, csak éppen nem arra válaszolsz amire írtam, ha pedig a "látom, egy sort se" helyzetnél tartunk akkor te egy sort se tudtál felfogni abból mi a különbség egy kedvcsináló, és egy tényeket képleteket, adatokat közlő többszáz oldalas kézikönyv között. Semmi baj, vannak akik regényeket olvasnak, s vannak akik telefonkönyvet mert abban több az információ, s a két könyv funkcióját nehezen tudják elkülöníteni :D

Ugye együtt röhögünk? :D

Mégegyszer elmondom, gyengébbek kedvéért is: Ha kinyitottad az ISKt, te is látod, hogy több mint 300 oldal. SENKI sem kezd egy játékot úgy, hogy ennyi adatot elolvasson megtanuljon belőle.

S amíg a kezdőknek szánt fejezetben olyan implant setek hatásairól olvashatsz, amiket két évig nem használsz, de megtanulod hogyan kell kiszámolni a hatásukat, addig sajnos a kézikönyv kezdőknek sajnos nem ideális. Pont.

Ugyanis egy kezdőtől nem tudod elvárni, hogy a játék ismerete nélkül kimazsolázza melyik információ az ami vonatkozik rá is és mi az amire két év múlva lesz szüksége...

De arra tökéletesen alkalmas a sok számítás, sok tanulni való, hogy a kezdő úgy döntsön: megy inkább wowozni, ahhoz nem kell 300 oldal matek.

Diopapa_sok 2010.04.26. 13:41:37

1. Attól még hogy beírod "Pont." még nem lesz igazad. :P
2. Nem kell az egész 300 oldalt elolvasnod az első napon, viszont jól segíti az indulást is ÉS még talán évek múlva is tud újdonsággal szolgálni.
3. A post arról szól "pár tanács kezdőknek". Írtam egy linket, ahol talál pár tanácsot, SŐT.
4. A személyeskedésedet meg tartsd meg annak, aki kiváncsi rá.

Laci (HiYuRei) · http://www.eve-online.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=29339#29339 2010.04.26. 14:00:36

Először is elnézést hogy idézlek, de azt hiszem pár dologban nem értünk egyet.

@52:
" 52 · 52nap.blog.hu 2010.04.26. 11:39:08
Diopapa_sok: Én meg annyit fűznék hozzá, hogy az általad linkelt kézikönyv elég sok dolgot nem tudott elérni: Például az eve ismertségéért nem tett semmit, részben vastagsága, részletessége, és a benne lévő információknál szükségszerűen megjelenő képletek, számítások miatt kedvcsinálónak pocsék."

Például az EVE online ismertségért NAGYON sokat tett, Mindd oflline formában, mind pedig online, vagy közvetve más gamer oldalakon:

gamepod.hu/hir/magyar_nyelvu_segedlet_az_eve_online-hoz.html

www.gamestar.hu/eve-online-isk-ipari-segedlet-nem-csak-kezdoknek.html

Csak hogy egy párat említsek.

"Sajnos nem mutatja meg kb. mennyi idő és energiaráfordítást igényli a játék, mégis merre felé érdemes elkezdeni. Egy remek kézikönyv ami elsősorban azoknak szól akik már játszanak a játékkal, s nem elsősorban azoknak akik most szeretnék kipróbálni, s pusztán az első 1-2 napon vannak túl. Ergo a kézikönyv célközönsége, és a blogé e tekintetben más."

A célközönséget tekintve lehet hogy igazad van, a blog a legjobb kedvcsináló, de szerintem a blogot nem fogják letölteni és kinyomtatni. Amúgy az általad felvázolt kezdőknek szóló infók miatt van a kezdőknek szóló rész benne :) Amúgy készül a 2.0 ami remélhetőleg beginner friendlybb lesz.

"A "Blog zárható" s hasonló jellegű hozzáállás viszont nem csak felesleges, hanem káros is."

Egyetértek, de sztem vedd poénnak ne pedig támadásnak.

"Idővel természetesen az ISK-t is be fogom mutatni, ez elkerülhetetlen és szükséges is. DE(!) úgy gondolom, hogy ahogy közeledik pl. a nyári szünet, s akad jópár diák aki kereshet elfoglaltságot, játékot magának egy elsősorban kedvcsináló jellegű blognak is van értelme.

Főleg akkor, ha kis szerencsével sokan megismerhetik az eve online-t. "

TELJES mértékben egyetértek veled!
És köszönjük az eve "társadalom nevében"!

üdv: Laci

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.26. 14:12:47

Laci: Természetesen ha a könyvről írnak az hasznos, de nem magából a könyvből fog valaki először megismerkedni az eve-vel, ezt akartam mondani.

A kezdőknek szánt fejezetben sajnos olyan dolgokról is szó esik - több mint 60 oldalon - amikkel az első fél évben nem találkozik a kezdő (bizonyos implant setek). Ellenben nagyon hiányoznak az olyan információk belőle amik sok kezdő számára fontosak lehetnek. Ezeket későbbi fejezetekből kell kibogarászni.

Magam részéről ezt tartom a legnagyobb hibájának a könyvnek.

Tudod a könyvet kinyitva az ember megnézné mit érdemes bányásznia. Eljut egy táblázathoz, megtudja mennyit ér adott mennyiségű érc. De nehezen tud számolni a kockázattal, a szállítással, a high end ércek kapcsán a helszíni finomítás nehézségeivel (alacsonyabb hozam), ami mind-mind vesztességes.

Ki lehet számolni hozamokból, szállítókapacitásokkal nem kis munkával. De a kezdő számára az a tanács, hogy "1.0ban is találsz ilyen aszteroidát, jelenleg ezt éri meg fúrni amíg nincs komoly háttered" többet mond. Ezt viszont az ember nem vinné magával kinyomtatva. A kézikönyv és a blog ennyiben is más.

Természetesen lehet írni űrkalózos eve novellát, s egy novelláskötet kedvcsináló is, kinyomtatható is, s sok lehetőség van, de abban egyetértünk egyik sem az "egyedüli és kizárólagos" út :) Mindre szükség van.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.26. 14:18:19

@Diopapa_sok: 4. tudod amilyen az adjonisten....

Ha valaki úgy gondolja röhögés közben szép dolog leszólni másokat, akkor nem szép, ha ugyanezen megsértődik. Azt hiszem nem árt ezen elgondolkodni.

Az ISK-ban rengeteg adat, információ van, de nagyon ritka az olya útmutatás benne amit egy kezdő is rögtön tud hasznosítani. Hamarabb tapasztalja ki, hogy melyik érc bányászatával keres jól, mintsem, hogy a könyv alapján erre választ kapjon, kiszámolva a dolgot. Ergo azt tanácsolni, hogy olvassa el a kezdő a könyvet - keressen ott információt - sok esetben nem megkönnyíti, hanem megnehezíti sajnos a kezdeti boldogulást.

Ezért volt konkrét kérés, hogy érkezzenek rövid, tömör, azonnal hasznosítható tanácsok is.

Tapasztalt játékosnak viszont a könyv pótolhatatlan.

Laci (HiYuRei) · http://www.eve-online.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=29339#29339 2010.04.26. 14:19:29

Amúgy, az igényeket is figyelembevéve a 2.0 szerkezete is megváltozik:

1. Fejezet: A Kezdetek
- Tanácsok kezdőknek
- Tanulás
- A Cégek
- Az EVE-Online Aranyszabályai
- Az Overview

2. Fejezet: Fittelés
- Az Alapok
- A Szükséges Energia
- Tankolás
- A Fegyverek Ismerete
- A Drónok Támadása
- A fajok Hajói

3. Fejezet: Bányászat
- Ércek és ásványok
- Bányászati Alapismeretek
- Minden a Fúrásról
- Finomítás
- Szállítás

4. Fejezet: Agentezés
- Agentek
- Missionok Típusai
- Epic ARC-ok
- A COSMOS

5. Fejezet: Bolygóművelés
- A kitermelés alapjai
- Gyártósorok
- Anyagszállítás
- A Konkurencia! Harc?

6. Fejezet: Gyártás
- A gyártás Alapjai
- Hajók és Felszerelések Gyártása
- Salvage-olás és a Rigek
- Útmutató a Harci Drogokhoz
- A Capital Business

7. Fejezet: Kutatás
- A Tervrajzok Titkai
- Invention (Tech 2)
- Reverse Engineering (Tech 3)
- T3 Cruiserek

8. Fejezet: Kereskedelem
- A Kereskedelem Alapjai
- Kereskedés Mesterfokon
- Szükséges Skillek
- Contractolás

9. Fejezet: Posolás
- A Posokról Általában
- A POS Modulok
- Holdfűrás
- A Reakciózás Művészete

10. Fejezet: Felfedezések
- A Scannelés titkai
- A található jelek
- Wormhole-ok

11. Fejezet: Az élet 0.0-ban (Zerodotzero)
- Hasznos Tanácsok
- A Sovereignty
- Super Capitalok
- Outpostok

De minden építőjellegű kritikát szívesen fogadok, hiszen célom hogy a kezdőknek is hatékonyabb segítséget nyújtsak.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.26. 14:24:33

Kérdés mit tervezel a tanácsok kezdőknek részbe?

Sok implant nem elérhető kezdőknek, kell róla írni, ellenben a kezdők életét megnehezíti.

Ellenben nagyon jó lehetőség lenne az is, ha skill planekkel, igen konkrét (lépésről lépésre folytatható) tanácsokat kapna a kezdő arra nézve, merre is érdemes indulnia.

Némi összefoglalóval az egyes irányokról, mivel jár, kinek lehet érdekes, stb.

Mermalior 2010.04.26. 15:46:23

Miért nem fogtok össze?

Most dumálok az ISK készítőjével. Én azt javasoltam neki, hogy hozzatok össze egy ISK Lightot, amiben főleg módszertani dolgok vannak, közvetleneb a stílus és csak hivatkozások a "nagy könyvre". Kifejezetten kezdőknek.

Fényezett Rézlábos 2010.04.26. 19:50:59

Egyetértek veled, az ISK szerintem sem alkalmas arra, hogy egy teljesen kezdőnek kedvet csináljon az Eve-hez. Ahhoz túl sok, túl nagy, túl száraz. Az "ISK Light" viszont jó ötletnek tűnik, főleg, ha feldobja jópár(!) kép, idézet vagy "hajónapló".
Egyébként kedvcsináló gyanánt esetleg el lehet olvasni a régebben lefordított kerettörténetet és néhány sztorit:
www.eve-online.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=8
www.eve-online.hu/modules.php?name=Chronicles
A játékbeli események történetét a fórumon lehet követni, bár az jó idegrendszert igényel... :), de megéri, mert a sok flame között rengeteg a gyöngyszem is.
Kicsit sajnálom, hogy PVP-zni nem akarsz, egyrészt, mert szerintem az a legizgalmasabb ;), másrészt pedig, ez egy területfoglalós stratégiai háborús játék. Más kérdés, hogy mindenkinek megvan a helye a hadigépezetben: a bányászok, a szállítók, az "iparosok", a droglabort üzemeltetők, a kereskedők és a harci pilóták is rendesen kiveszik a részüket a háborúból, és nem feltétlenül csak egy dogfightban vagy egy flottacsatában. _Mert ez az igazi Eve!_
süti beállítások módosítása